20 weetjes over kogelvrije vesten (2023)

Weetjes, vragen en antwoorden over kogelvrije vesten, het legaal kopen van en kogelvrij vest, strafbaar, verboden, op reis, goedkope, levensduur, steekwerend, waterdicht, werken, schoon maken,...

Hieronder staan 20 weetjes, vragen en antwoorden die je waarschijnlijk niet wist over kogelvrije vesten.

1- Kan ik als burger een kogelvrij vest legaal kopen.

Ja, als gewone burger kan je volstrekt legaal een kogelvrij vest kopen. In België, Nederland en Luxemburg zijn alle klassen van kogelvrije vesten toegelaten. Je kan een kogelvrij vest kopen om je te beschermen tegen bedreigingen, maar dat is in principe niet een noodzakelijk reden. Je kan ook een kogelvrij vest ook kopen voor sport- of vrijetijdsactiviteiten. Typische gevallen parcoursschieten met pistool, geweer en shotgun, soms ook streven naar een realistische uitrusting in airsoft beoefening,

2- Is het dragen van een kogelvrij vest strafbaar?

In principe is het dragen van een kogelvrij niet strafbaar, maar wanneer je een kogelvrij vest duidelijk zichtbaar draagt in omstandigheden die er verdacht uitzien voor de politie, dan kan de politie u meenemen voor verhoor op basis van het schenden van de openbare orde, veiligheid en gezondheid. Dus een gezond verstand is nodig bij het dragen van een kogelvrije vest.

3- Wat is verboden met een kogelvrij vest?

Hoewel de wetten steeds realistische worden, maar in principe is het verboden om kogelwerende vesten door te verkopen aan terroristen of paramilitaire personen of organisaties. Dit wordt beschouwd als het steun verlenen aan het terrorisme! Ook is het uitvoeren van kogelwerende vesten buiten de Benelux klasse 4 beschouwd als het uitvoeren van militair materiaal en is verboden zonder een geldige vergunning. Ook is het verboden om zachte kogelvrije vesten tot klassen NIJ-3A uit te voeren buiten Europa zonder geldige vergunning. Typisch geval die voor problemen zorgt is het meenemen van kogelwerende vesten aan de grensovergang van Spanje naar Marokko. Dit is uitvoer van kogelvrij vesten van Europa naar Afrika en is verboden zonder vergunning en strafbaar!

4- Mag ik mijn kogelvrij vest meenemen op reis?

Men mag wettelijk één kogelvrij vest per persoon meenemen op reis als persoonlijke bescherming. Echter informeer u vooraf welke kleuren er in het land waar je naar toegaat toegelaten zijn. In conflictgebieden kan het zijn dat militaire kleuren of zwart niet toegelaten zijn!

(Video) 5 WEETJES OVER HAALAND! 🧐 #shorts #haaland #fifabawz

5- Zijn alle kogelvrij vesten even goed?

Nieuwe kogelvrij vesten van een erkende fabrikant zoals Sioen® of Engarde® zijn officieel gecertificeerd en voldoen aan alle normen en eisen en zijn bijgevolg van uitstekende kwaliteit. In Nederland is er een markt voor goedkope tweedehandse kogelvrije vesten. Dit zijn dan oude kogelvrij vesten waarbij de fabrieksgarantie reeds vervallen is maar waarbij men toch nog een positief testcertificaat heeft kunnen bemachtigen die dan geldig is voor een jaar. Het preekt vanzelf dat een steekproef op een lot oude vervallen kogelvrije vesten u geen 100% zekerheid kan geven dat elke vest nog van dezelfde kwaliteit is. Sommige vesten kunnen op bepaalde plaatsen inwendig beschadigd zijn zodat ze niet meer over de volledige oppervlakte de juiste bescherming bieden.

6- Goedkope kogelvrij vesten op internet kopen

Wees realistisch. Een kogelvrij vest klasse NIJ-3A kost normaal tussen de 550 à 800 Euro. Als je er een op internet vindt voor 300 Euro, dan moet je dit zelf toch wel verdacht vinden. Bedenk dat sommige buitenhoezen voor kogelvrije vest zonder de kogelvrije panelen al meer dan 200 Euro kunnen kosten. Lees goed de omschrijving, zelfs dan nog kan het gaan om enkel maar de buitenhoes of een zeer oude kogelvrij vest die meer dan 20 jaar oud is! Koop een nieuwe kogelvrij vest bij een erkende handelaar want uw leven kan er van afhangen!

7- Een kogelvrij vest betekend niet dat de vest alle kogels stopt

De benaming “kogelvrij vest” wordt veel gebruikt in België en Nederland. Kogelvrije vesten zijn niet kogelvrij, maar kogelwerend. Deze verkeerde benaming heeft de indruk dat het vest alle kogels stopt, echter is dat in werkelijkheid niet het geval. Kogelvrije vesten worden onderverdeeld in bepaalde klassen en daarbij speelt de energie en de diepte waarmee een bepaalde kogel het vest doordrukt naar de achterkant een belangrijke rol. Dit wordt in een technische term ook wel “back face signature” genoemd en mag de vooropgestelde normen niet overschrijden. Bij het testen van sommige vesten mag dat voor het kleinste kaliber slechts 25 mm zijn en het grootste kaliber niet meer zijn dan 44mm. Grotere doordrukken van de vest kan tot ernstige verwondingen leiden met breuken van ribben of botfragmenten die een dodelijke verwonding kunnen veroorzaken. De NIJ level IIIA of HSODB HO1 of HO2 kogelvrije vesten beschermen tegen de kogels uit de meest couranten handvuurwapen, maar sommige militaire kalibers of speciale munitie (5.7 mm en 9mm armor piercing of pantserborende kogels) kunnen deze het vest toch doorboren. Een objectieven bedreigingsanalyse is daarom van vitaal belang om het juiste soort vest te kiezen voor de juiste omstandigheden.

8- Hoe werkt een kogelvrije vest

Een kogelvrije vest is gemaakt van verschillende lagen kunststofweefsel die elk hun specifieke eigenschappen hebben. Het kogelvrije vest werkt op het principe dat bij het treffen de energie van de kogel opgevangen wordt en verdeeld worden over de verschillende lagen hoog technische kunststofweefsels. Dit remt de kogel aanzienlijk af waardoor de kogel de vest niet kan doorboren. Verschillende factoren spelen hierbij een rol zoals de hardheid, de kogelvorm, het gewicht en de snelheid van de kogel. Kogelpunten met een spitse vorm zoals 5.7x28 mm van uit de Five Seven of P90 kunnen niet gestopt worden door de traditionele zachte kogelvrije vesten. Ook geweerkogels met hoge snelheid, zoals de Russische 7.62x39mmzullen het vest makkelijk doorboren, voor deze oorlogsmunitie zijn harde kogelvrije platen nodig om een kogel te stoppen.

9- Niet elk kogelvrij vest stopt alle kogels

Er zijn verschillende soorten kogelvrije vesten en deze worden dan nog eens onderverdeeld in verschillende klassen of beschermingsniveaus, Hoewel er kogelvrije vesten bestaan van bedenkelijke kwaliteit, op onze website / winkel verkopen wij alleen kogelvrije vesten van topkwaliteit zoals deze van Sioen® en Engarde®. Dezelfde veste worden ook geleverd aan de politie en zelfs aan defensie in België, Nederland en in de rest van Europa waar ze de testen in verschillende labo’s met glans hebben doorstaan! De laagste klasse is NIJ-2 volgens de Amerikaanse STD 0101.04 standaards maar voor een tiental Euro’s meer verkiezen onze klanten over het algemeen het niveau NIJ-IIIA ook wel NIJ-3A genoemd. Deze NIJ-3A vesten stoppen in principe vrijwel alle kogels uit handvuurwapens, dus ook de grote kalibers. De vesten op zichzelf stoppen geen geweerkogels of “high velocity” patronen zoals deze van de AK 47 Kalashnikov , FAL of M16. Hiervoor hebben wij kogelvrije of ook wel ballistische platen in NIJ level III en voor de “armor piercing” patronen de NIJ level IV. Voor de plate carriers hebben we ook de “Stand Alone” platen, die vereisen geen “soft armor” en de platen kunnen direct in de plate carrier geplaatst worden.

(Video) Level 4 Body Armor vs Bullpup 12 gauge

10- De levensduur, garantie of houdbaarheid van een kogelvrije vest

De levensduur, garantie of houdbaarheid van een kogelvrije vest is afhankelijk van een verschillende factoren. Vooreerst heeft elke fabrikant een garantieperiode voor een bepaald type kogelvrij vest. Voor de civiele markt varieert deze garantieperiode van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van welk soort kogelvrij vest. In de meeste gevallen is de garantie 5 jaar na factuurdatum. Dit is onder andere belangrijk als het gaat om professioneel gebruik bij veiligheidsdiensten omdat dit vereist wordt door de verzekering van de agenten. Voor overheidsopdrachten bij politie wordt er over het algemeen 10 jaar garantie gegeven. Het gaat dan wel over kogelvrije vesten met een zeer grote beschermingswaarde die dan ook een ruime veiligheidsmarge hebben.

Bewaar altijd zorgvuldig uw factuur van de aankoop van uw kogelwerende vest. Daarop staat dan de factuurdatum, het type vest, het serienummer en in sommige gevallen ook de garantieperiode. Bij diefstal meld deze gegevens aan de politie!

Hou uw kogelwerende vest in een goede conditie. Let er vooral op dat het kunststof beschermhoes dat rond uw kogelwerende pakketten is, niet beschadigd is en waterdicht is. Indien deze beschermhoes beschadigd is kan men deze laten vervangen. Als je uw vest niet gebruikt, doe ze open en bewaar ze plat. Sommige vesten met stevige schouders kan men ook ophangen aan een stevige kapstok.

Ook wij adviseren om uw garantieperiode te respecteren en waar nodig om de 5 jaar te investeren in een nieuw kogelvrij vest. Op die manier bewaar je de maximum beschermende werking van uw kogelvrij vest. Draag nooit geen kogelvrij vest die ouder is dan 10 jaar, want de sterke kunststofvezels in de vest verliezen hun sterkte met de jaren en kunnen de kogels niet meer stoppen!

11- Reinigen of wassen van een kogelvrije vest

De hoes van een kogelvrij vest kan men normaal wassen in de wasmachine tot op 30°C (zie wasvoorschriften op de hoes. De kogelvrije panelen zijn verpakt in een waterdicht kunststofhoes en zitten in de buitenhoes. Om deze te reinigen haal je de kogelwerende panelen uit de buitenhoes en veeg ze af met een natte doek. De kogelvrije panelen mogen nooit in de machine dit om beschadiging te voorkomen! Laat alles goed drogen!

12- Vraag uw verdeler of je uw kogelvrije vest mag ophangen

Sommige kogelvrije vesten hebben elastische schouderbanden die voor een aangenaam draagcomfort zorgen. Als je deze kogelvrije vest met elastische schouderbanden voor lange tijd aan een kapstok hangt, dan kunnen deze elastische schouderbanden gaan uitrekken. Dit type kogelvrije vesten bewaar je het best door deze te openen en plat te leggen in een donkere ruimte.

Andere kogelvrije vesten met vaste schouderbanden kan je wel aan een stevige kapstok hangen om te bewaren. De beste manier is om het vest in een donkere ruimte in een tas plat te leggen zodat deze niet gaat bollen of dubbelknikken. Vervormingen kunnen ervoor zorgen dat het materiaal de kogels niet meer correct opvangt.

(Video) Russische top 5 aanvalsgeweren die de wereld niet kent

13- Dompel je kogelvrij vest niet nodeloos onderwater

Kogelvrije vesten moeten vanbinnen droog blijven!Een kogelwerende vest kan je dragen in de regen en zelfs op zee, maar ga niet op eigen initiatief uw vest onderdompelen in het water en zeker niet de volledige vest in de wasmachine steken! Onze kogelvrije pakketten zijn waterdicht en bij een eventuele beschadiging dient de hoes vervangen te worden. De kunststofweefsels in een kogelvrij vest moeten droog blijven anders groeit er schimmel in uw kogelwerend pakket en begint het rottingsproces van de kogelvrije vezels.

14- Je valt niet bewusteloos als je geraakt bent op je kogelvrij vest

Op het scherm zie je vaak dat als iemand bewusteloos valt als hij geraakt wordt op zijn vest en dan een aantal minuten later in paniek wakker wordt. In het echt is dit helemaal niet zo. Je zult wel bij impact op je vest een stevige klap krijgen en er wel een fikse blauwe plek aan overhouden. Let bij de aankoop op de beschermingswaarden of de klasse van kogelvrij vest. Zonder daarom te overdrijven hierin, maar een kogelwerende vest NIJ-3A (06) heeft een kleinere “blunt force trauma” of doordruk langs de binnenkant, dan een NIJ-2 kogelvrij vest. Ook andere normen zoals de Britse HG1A of HG2 zijn iets stijvere kogelvrije vesten maar hebben een kleiner blunt force trauma.

15- Plaatsde kogelvrije pakketten en platen juist in je kogelvrije vest

Op vrijwel alle kogelvrije pakketten of platen staat “This side to be worn against body” of “This side bodyside” met de bedoeling deze zijde naar binnen tegen uw lichaam te dragen. Dit is belangrijk omdat een kogelvrij pakket vervaardigd is uit verschillende types kunststofweefsels die elk in de juiste volgorde moeten getroffen worden bij een kogel inpakt om de kogel juist en veilig te stoppen.

Op de kogelvrije platen staat de tekst: STRIKE FACE. Dit is de zijde die naar het gevaar moet gedragen worden. (dus waar de kogel de plaat dient te raken).

16- Kogelvrije vesten zijn niet altijd steekwerend

Oude types van kogelwerende vesten werden slechts uit een soort aramide weefsel gemaakt die enkel de bedoeling had om kogels te stoppen en niet om steekvrij te zijn voor messen of priemen. Tegenwoordig worden er in kogelvrije vesten verschillende soorten kunststof weefsels gebruikt om een kogelvrij vest ook steekvrij te maken. Onze normale NIJ level IIIA vesten zijn steekwerend voor een bepaald type mespunt “P1 B mes” tot 15 joules. Ook andere steekwerende normen worden gebruikt voor onze NIJ-3A GRAN vesten. Hoewel deze steekwerende bescherming van een modern NIJ-3A vest in principe voldoende is, zijn er nog hogere normen voor steekwerende vesten zoals een KR1 en SP1 of voor de typische politie vesten een KR2-SP2. Als de kans groot is dat je het ook het slachtoffer kan worden van een mesaanval, bespreek deze situatie met uw erkende leverancier van kogel en steekwerende vesten.

17- Kogelvrije vesten beschermen je bij het vallen, verkeersongelukken, zijn slagwerenden beschermen je zelfs tegen brandwonden.

(Video) ROMAN SHIELDS — Principate

De kunststofvezels in een kogelvrij- en steekwerend vest kunnen je niet alleen beschermen tegen kogels, messteken of rondvliegende scherven maar zijn ook slagwerend. Dit betekent een bescherming tegen; klappen, stoten, slagen of scherpe voorwerpen bij het vallen met de motorfiets. Tijdens de Golfoorlog waar kogelvrije vesten vooreerst massaal gedragen werden bleek duidelijk dat een kogelvrij vest een allround bescherming is zowel tegen kogels, tegen messen, bij verkeersongevallen, tegen bomfragmenten en tegen brandwonden

18- Laat je koggelvrij vest nazien door een expertals dezegeraakt is door een kogel

Als iemand op je kogelvrij vest schiet terwijl je er nog in zit, dan komt er waarschijnlijk politie bij die dan uw kogelwerende vest in beslag zal nemen als bewijsmateriaal in het gerechtelijk onderzoek naar deze schietpartij. Indien je de door een kogel beschadigde vest terug krijgt, neem dan contact op met ons om te overleggen naar de meest geschikte oplossing voor het probleem. Soms kunnen de beschadigde lagen van de kogelvrij vest vervangen worden, soms kan enkel het getroffen kogelvrij voor of achter paneel vervangen worden. Loop in ieder geval niet verder met een kogelwerende vest waar reeds gaten in geschoten werden, want dit zijn verzwakte plaatsen in uw kogelvrij vest die u niet meer de juiste bescherming bieden.

19- Als de maat niet meer past koop dan een nieuwe kogelvrije vest

Een kogelvrij vest moet goed passen rond je lichaam zonder dat ze loshangt of onvoldoende dicht gemaakt kan worden. Als de maat niet meer past raden we je aan om voor je eigen veiligheid een andere kogelvrije vest te kopen

20- Draag je kogelvrij vest altijd, niet enkel als je denkt dat er gevaar is

Een kogelvrij vest biedt enkel bescherming als je ze effectief draagt. Als je wacht tot het enkel echt gevaarlijk wordt dan ben je te laat als je aangevallen wordt.

.

Link naar onze pagina kogelvrije vesten

FAQs

Wie heeft het kogelvrije vest uitgevonden? ›

In 1538 gaf de hertog van Urbino, Francesco Maria I della Rovere (1490-1538), opdracht aan de Milanese wapenmaker Filippo Negroli (1510-1579) om een kogelwerend vest te ontwerpen.

Wat zit er in een kogelvrij vest? ›

Kogelwerende vesten zijn niet zo zwaar als ze eruitzien. Dat komt doordat ze zijn gemaakt van textiel van een kunststof, die een beetje lijkt op nylon. Van de hele lichte en sterke vezels wordt in de fabriek een stof geweven. Je kent het misschien onder de naam Kevlar of Dyneema.

Kan een mes door een kogelvrij vest? ›

De meeste vesten geven weinig bescherming tegen afgeschoten pijlen en steken met een ijspriem of mes. Aangezien de kracht van deze wapens sterk op één punt gericht is, kan in veel gevallen door het vest heen gestoken worden.

Hoe sterk is een kogelvrij vest? ›

Sterker dan staal

Een kogelvrij vest wordt gemaakt van draden die tien keer zo sterk zijn als staal. Een heel dun draadje is zo sterk, dat het iemand kan optillen zonder te breken!

Hoeveel kost een kogelvrije vest? ›

Een kogelwerend vest is een andere benaming voor een kogelvrij vest. Een kogelvrij vest is hier verkrijgbaar vanaf EUR 475. Het kogelvrij vest is comfortabel en biedt een fullwrap bescherming van het lichaam. Met een kogelvrij vest ben je beschermd tegen handvuurwapens.

Hoe zwaar is een kogelvrij vest? ›

Het ziet er lekker opgeruimd en mooi uit, maar een kogelvrij vest heeft een gemiddeld gewicht (zonder platen) van rond de 2kg. Als je zo'n vest aan een relatief dun hangertje ophangt, gaan vaak de schouderbanden op een verkeerde manier uitrekken.

Is het verboden om een kogelvrije vest te dragen? ›

In principe is het dragen van een kogelvrij niet strafbaar, maar wanneer je een kogelvrij vest duidelijk zichtbaar draagt in omstandigheden die er verdacht uitzien voor de politie, dan kan de politie u meenemen voor verhoor op basis van het schenden van de openbare orde, veiligheid en gezondheid.

Wat zijn de beste kogelvrije vesten? ›

Het ENGARDE® PATROL LEVEL IV KOGELWEREND VEST is het ENGARDE® ULTRA IIIA paneel aangevuld met 2 LEVEL IV panelen. Zie onder het munitieschema. De ENGARDE® DELUXE ULTRA IIIA , is een van de beste Kogelwerende vesten op de markt en bovendien een Nederlands Product !

Wat is de definitie van een vest? ›

Een vest is in principe een kledingstuk voor het bovenlichaam dat niet over het hoofd hoeft te worden aangetrokken omdat aan de voorzijde de linker- en rechterzijde losse panden zijn. Beide zijden kunnen na aantrekken vaak worden verbonden door dichtknopen of -ritsen.

Is Kevlar kogelvrij? ›

Kevlar® is vooral bekend door het gebruik in kogelvrije vesten, maar heeft vele andere toepassingen door zijn hoge trekkracht in verhouding tot het gewicht.

Hoeveel weegt een kogelvrij vest met platen? ›

Extra bescherming met kogelwerende platen

Dit materiaal maakt de kogelwerende platen licht, waardoor de bewegingsvrijheid nauwelijks beperkt wordt wanneer de plaat in combinatie met soft armor gedragen wordt. Onze ballistische platen variëren in gewicht van 1,3 tot 1,7 kilogram.

Hoe duur is kogelvrij glas? ›

De kosten van kogelwerend glas
Soort veiligheidsglasPrijs per vierkante meter
Kogelwerend glas€475 – €525

Hoe heet een vest zonder knopen? ›

Een gilet is een mouwloos vest, een kledingstuk dat oorspronkelijk gedragen wordt als onderdeel van een driedelig pak, dat gevormd wordt door de combinatie colbert, pantalon en gilet. Het kan worden gedragen over een overhemd of T-shirt, met of zonder een colbert of jas daaroverheen.

Wat is kogelvrij? ›

bn., tegen kogels bestand.

Kan een kogel door staal? ›

Sedert de Eerste Wereldoorlog worden hulzen van militaire munitie ook van staal gemaakt, omdat messing vele andere toepassingen heeft, schaarser en dus ook duurder is.

Hoe dik kan kogelwerend glas zijn? ›

Kogelwerend glas
Klasse proef “S”Wapen & munitieTotale dikte (mm)
BR 1Karabijn 0,22 LR14
BR 2Pistool 9mm Luger22,5
BR 3Pistool 0,357 Magnum22,2
BR 4Pistool 0,44 REM34,5
5 more rows
Nov 23, 2022

Wat is een steekwerend vest? ›

Steekwerende vesten of kogelwerende vesten

Steek- en kogelwerende vesten bieden beide bescherming tegen wapens. Deze vesten zorgen dat een kogel of steekwapen geen ernstige schade kunnen veroorzaken. Het dragen van een steekvest kan het verschil maken tussen leven en dood.

Kan je een kogelvrij vest kopen? ›

Alle klassen van kogelwerende vesten zijn in de BENELUX toegelaten. Men kan als gewone burger een kogelvrije vest ook online aankopen. Echter hiervoor dienen de eisen van het invullen van een eindgebruikersverklaring voldaan te worden. Meestal koopt een burger een kogelwerende vest aan bij een erkende verdeler.

Heeft politie altijd een kogelvrij vest aan? ›

Vanaf 2019 zullen de geheim agenten van de Nederlandse politie ons onder de kleding gedragen kogelvrij vest 1BO8 in dragen bij undercoveroperaties.

Wat is een Plate carrier? ›

Wat zijn plate carriers? Plate carriers zijn tactische vesten die zo zijn ingericht om extra items mee te nemen in het veld. Dit wordt vaak gebruikt door het leger om bijvoorbeeld, ammunitie, vuurwapens en granaten mee te nemen. Het voornaamste verschil met een normaal leger vest is de indeling.

Welk vest op jurk? ›

Warm vest over een jurk

In de herfst is het fijn om laagjes te dragen. Buiten kan het snel afkoelen maar binnen kan het lekker warm zijn, dan is het ideaal als je een laagje uit kan trekken. Warme, wollen vestjes zijn de ideale oplossing om over een jurkje te dragen. Wist je trouwens dat de SALE is begonnen?

Hoe draag je een vest? ›

Een vest kan je ook combineren met een rok of een jurk om het nog iets eleganter te maken. Draag hieronder sneakers of enkellaarsjes. Een kort vestje kan zelfs heel sexy staan als je het off the shoulder draagt, zeker als je onder je cardigan een kanten hemdje aan hebt.

Hoe wollen vest wassen? ›

Was wol niet op een koud programma

Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.

Hoeveel graden vest? ›

Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden

Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.

Hoe lang moet een vest zijn? ›

Ook de verticale lijn is hierbij heel belangrijk, hoe lager de horizontale lijn van de zoom van je vest, hoe korter je benen lijken. En dus omgekeerd. Ben je een korte vrouw met korte benen dan is het mooist dat je je vestlengte op de knie of hoger draagt, want hoe hoger de horizontale lijn, hoe langer je benen lijken.

Waarvan is een vest gemaakt? ›

Een damesvest wordt meestal van fijne machinaal gebreide soepele stof gemaakt en kan worden gesloten met knoopjes of een (al dan niet twee-zijdig) deelbare rits. Een vest is makkelijk te dragen en praktisch bij snelle temperatuurwisselingen.

Wat is een scherfvest? ›

scherfvesten - Beschermende kledingstukken die bestaan uit overlappende platen van staal, aluminium of gelaagd glasvezel die aan de binnenkant van een nylon jasje zijn bevestigd.

Hoe duur is Kevlar? ›

Productkeuzes
AfmetingPrijs
5 meter Nog maar 2 stuks op voorraad139,99
10 meter Nog maar 2 stuks op voorraad269,99
25 meter Nog maar 1 stuk op voorraad599,99
100 meter Tijdelijk niet leverbaar2279,99
3 more rows

Hoe sterk is Kevlar? ›

Kevlar is een hitteresistente en synthetische vezel die heel erg sterk is. Het grote voordeel van kevlar is dat het een goed gewicht-sterkteratio heeft. Zo goed zelfs, dat kevlar via deze ratiometing zelfs vijf keer sterker is dan staal. Het wordt gebruikt ter vervanging van staal, omdat het lichter en flexibeler is.

Hoe wordt Kevlar gemaakt? ›

Kevlar is de door DuPont gebruikte handelsnaam voor een aramidevezel. Een aramide is een aromatisch polyamide (nylon) dat wordt bereid via polycondensatie van een aromatisch dicarbonzuur met een aromatisch diamine. In het geval van kevlar gebeurt dit met tereftaalzuur en 1,4-fenyldiamine.

Wat is het sterkste glas ter wereld? ›

Over het algemeen zijn erlenmeyers gemaakt van borosillicaatglas. Dit is het sterkste soort glas dat er is en kan tegen zeer hoge temperaturen.

Hoeveel kg kan gehard glas dragen? ›

Het staat niet vast wat een geharde glasplaat aan gewicht kan hebben. Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.

Videos

1. Bende van Nijvel
(Belgian Federal Police)
2. Deurwaarder en arrest bea 2014-05-19
(vitali feiten)
3. Then and Now Update | Adoption Story!
(Crazy Pieces)
4. Waarom steden zijn waar ze zijn.
(Wendover Productions)
5. Russia: We don't want NATO soldiers in Norway
(Mahanology)
6. Pateo TV over het echte 06/05-verhaal
(PateoMedia)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated: 05/10/2023

Views: 5957

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.